Stoppen met wiet en hasj (cannabis)

Cannabis (wiet en hasj) staat op twee in de lijst van middelen die jongeren het meest gebruiken (na alcohol), maar in de zorg staat wiet op één. Van onze jonge cliënten (12 tot 24 jaar) meldt 52% zich met als belangrijkste probleem wietverslaving (vergeleken met bijvoorbeeld alcohol 18% en cocaïne 9%). Als uw kind wiet gebruikt, is hij of zij dus zeker niet alleen!

Stel uw vraag aan ons

Maakt u zich zorgen over het wietgebruik van uw kind, of heeft u vragen? Stel uw vraag via het formulier rechts of neem direct contact met ons op.

Jongeren en wiet

Jongeren beginnen op jongere leeftijd met blowen dan een aantal jaar geleden, en de nieuwste onderzoeken wijzen er op dat blowen meer (langdurige) schade veroorzaakt dan we vroeger dachten. Dit geldt zeker voor jongeren die al vroeg beginnen met het gebruik van wiet. Jongeren die al voor hun twaalfde wiet gebruiken:

krijgen drie maal zo vaak last van psychotische symptomen als jongvolwassenen;

hebben een grotere kans op andere psychiatrische aandoeningen;

lopen op latere leeftijd meer risico op problematisch gebruik (verslaving) van cannabis en andere drugs.

Stoppen met wiet

Voor jongeren die veel blowen en bij ons worden aangemeld voor hulp, gebruiken wij een speciaal cannabisprotocol. De behandeling hierbij is gebaseerd op cognitief-gedragstherapeutische principes. Tijdens de behandeling gaan we in op allerlei thema’s, zoals:

Hoe ga je om met trek (‘zucht’)?

In welke situaties blow je?

Waarom blow je?

Hoe kun je situaties anders aanpakken (vaardigheidstraining)?

Hoe kun je leren spanningen te reguleren (ontspanningsoefeningen)?

Naast het behandelprotocol gebruiken we een werkboek, getiteld “Verander je cannabisgebruik”. Met dit werkboek, dat een groot aantal thema’s beschrijft, kan de behandeling volledig worden aangepast aan de behoeften van uw kind. Kentra24 is gevestigd in Brabant. Bekijk hier al onze locaties.