Wat is verslaving?

Niet iedereen die alcohol of drugs gebruikt, is verslaafd. Genotmiddelen, zoals alcohol, tabak en drugs, zijn onderdeel van elke cultuur. Mensen kunnen genotmiddelen gebruiken om zich meer ontspannen te voelen, alleen of in gezelschap. Bij een verslaving verliest de gebruiker de controle over het gebruik. Als iemand meer gebruikt dan hij/zij zich heeft voorgenomen, niet kan stoppen en een groot deel van de dag (in gedachten of in het echt) bezig is met gebruik, dan is er sprake van een (beginnende) verslaving. Je kunt niet alleen verslaafd raken aan een middel (bijvoorbeeld alcohol, cannabis, GHB en cocaïne), maar ook aan een activiteit, zoals gokken, internetten of gamen.

Ernst van de verslaving

Niet elke verslaafde heeft even grote problemen. Iemand kan bijvoorbeeld verslaafd zijn aan alcohol maar het leven nog goed op orde hebben. Naarmate het gebruik langer duurt en intensiever wordt, worden ook de problemen groter: schulden, problemen op werk of school, geen vrienden, slecht contact met familie, enzovoorts. Daarom pakken we bij Kentra24 (jongeren) en bij Novadic-Kentron (volwassenen en ouderen) problemen vaak in samenhang aan. Zo krijgt iemand ook echt weer een toekomst!

Behandeling verslaving

Hoe een verslaving wordt behandeld, is afhankelijk van hoe groot de problemen zijn. Bij Kentra24, ons speciale aanbod voor jongeren van 12 tot 24 jaar, behandelen we alle problemen met afhankelijkheid en verslaving bij jongeren. Als er nog geen echte problemen zijn, bieden we preventie, is er sprake van serieuze problemen en is uw kind echt verslaafd, dan is intensieve hulp mogelijk, poliklinisch maar ook via een opname. We pakken dan niet alleen de verslaving van uw kind aan, maar ook de andere problemen, waarbij we ook nadrukkelijk kijken naar het traject na de behandeling (wonen, werken, opleiding, enzovoorts). Kentra24 is gevestigd in Brabant. Bekijk hier al onze locaties.

Meer weten of een afspraak maken?

Stel uw vraag via het formulier rechts of neem direct contact met ons op.