Onze plek in de samenleving

Kentra24 staat midden in de samenleving. Genotmiddelen zijn overal, en jongeren maken vaak een experimenteerfase door, waarin ze recreatief verschillende middelen uitproberen (alcohol, cannabis, GHB, cocaïne, xtc, gamen…). Meestal levert dat geen grote problemen op, maar soms loopt het gebruik uit de hand. Misbruik van genotmiddelen onder jongeren komt helaas steeds vaker voor. Zes procent van de jongeren misbruikt genotmiddelen: in Noord-Brabant zijn dat ongeveer 12.000 jongeren.

Jongeren en ouders die problemen ervaren, kunnen aankloppen bij Kentra24. Kentra24 is onderdeel van de Novadic-Kentron Groep, en gespecialiseerd in problemen met genotmiddelen bij jongeren van 12 tot 24 jaar.

Kentra24 biedt advies en behandeling bij alle soorten problemen, in alle maten van ernst en complexiteit. In sommige gevallen is een gesprek bij de afdeling Preventie al voldoende. Soms is er meer nodig: een poliklinische behandeling (waarbij de jongere vanuit huis naar een locatie komt voor behandeling) is dan vaak de juiste keuze. Veel jongeren kunnen we poliklinisch helpen met een aantal gesprekken of trainingen. Daarbij is ook online behandeling mogelijk, waarbij de jongere een behandeling volgt via internet. Bij sommige jongeren zijn de problemen zo groot geworden, dat intensievere hulp nodig is. Voor hen is dagbehandeling of opname mogelijk.

Bij alle vormen van behandeling, of dat nu poliklinisch of dagbehandeling of opname is, worden ouders en naasten betrokken bij de behandeling. Tijdens de behandeling is er veel aandacht voor het “leven na de behandeling”: voor wonen, werk, studie en sociale contacten.

Wij werken in een groot netwerk samen met partners, zoals GGZ, Jeugdzorgaanbieders, Bureau Jeugdzorg en Justitie.

Tevens hebben wij rechtstreeks contact met het Damiaancentrum in Sint-Oedenrode. B.v. de fietsenwerkplaats is wekelijks op twee middagen geopend en biedt onze cliënten de gelegenheid fietsen te repareren. Tevens kunnen er onder begeleiding naailessen gevolgd worden, etc.