klooster

Cliënt vertelt:

Wat zijn de 3 belangrijkste punten die je hebt geleerd in je behandeling?
Het belangrijkste punt dat ik geleerd heb is dat mijn gevoelens en emotie er mogen zijn, dat ik ze mag uiten zonder dat ik mijzelf een slecht gevoel hoef te geven. Verder heb ik geleerd dat het niet erg is om mijn masker af te zetten, ik heb ingezien dat het juist goed is als je andere mensen laat zien hoe je je echt voelt in plaats van dat je altijd zegt dat het goed met je gaat, ook al is het alleen om jezelf te beschermen. Als derde heb ik geleerd dat ik de lat niet gelijk heel hoog hoef te leggen, maar dat ik door kleine stappen even ver kan komen. Ik leg de lat nu iedere keer naar haalbare doelen in plaats van een lat die onmogelijk te halen valt.

Wat zijn de grootste veranderingen sinds de start van je behandeling?
Een van mijn grootste veranderingen is dat ik eindelijk aan de slag ben gegaan met het verwerken van zware herinneringen en trauma’s uit mijn verleden en dat ik met behulp van EMDR het eindelijk een plaats kan geven. Een andere verandering is dat ik nu eindelijk durf te praten over hoe ik me voel, voorheen hield ik altijd alles bij mijzelf, maar na een tijdje heb ik gezien dat het niet werkt en dat het juist een hele opluchting kan zijn als je erover praat. Nog een andere verandering is dat ik meer zelfvertrouwen heb gekregen en dat mijn zelfbeeld sterk verbeterd is, ook de manier waarop ik dacht is veranderd. Als laatste is mijn communicatie met mensen in goede zin erg veel veranderd, ik durf nu weer te praten met mensen, ik durf nu zelfs de confrontatie aan te gaan wanneer ik iets fout heb gedaan, ik ga mijn problemen niet meer uit de weg, maar ik praat er over en ik los deze op.

Wie was ik als gebruiker?
Als gebruiker was ik een sociaal persoon ik gebruikte in het begin alleen cannabis, zodat ik rust had in mijn hoofd. Ik leerde nieuwe “vrienden” kennen. Doordat ik met deze “vrienden” steeds meer optrok ben ik naar de hard drugs toegestapt. En door coke kreeg ik meer zelfvertrouwen en was ik een meer opener en vrolijker persoon, ik was zelfverzekerder van de dingen die ik deed. Ik deed er alles aan om maar bij ze te kunnen horen, wat zij deden deed ik ook, alleen zodat ze me accepteerde en me leuk begonnen te vinden. Het enige dat ik zelf wilde is me beter voelen en alle ellende die ik meegemaakt had vergeten. Ik ben mee gaan stelen en heb meegedaan met overvallen, ik wist zelf niet meer wat ik deed. Ik begon steeds meer te liegen en mensen te bedriegen waardoor ik zelf niet meer wist wat ik tegen wie gezegd had. Toen mijn beste vriend een overdosis aan pillen had genomen en overleed wist ik helemaal niet meer wat ik moest doen. Mijn zelfvertrouwen werd toen heel veel minder in een hele korte tijd en ik voelde me steeds onzekerder waardoor ik weer meer ging gebruiken en zo bleef het maar doorgaan, het leek een negatieve spiraal die alleen maar verder naar beneden bleef gaan. De ellende hield maar niet op, mijn problemen werden groter en kwamen steeds vaker en heviger terug als tevoren ik kon het zelf niet meer aan. Doordat ik zelf niet wist wat ik met mijzelf aanmoest dacht ik dat drugs altijd een oplossing was, maar dat was het niet.

Wie ben ik nu?
Ik ben nu 17 weken clean en heb 1 uitglijder gehad, een paar weken geleden had het mij niet veel uitgemaakt, maar ik ben er anders tegenaan gaan kijken. Ik moest een keer hard op mijn bek gaan voordat ik inzag hoe slecht het voor me is.
Ik ben nu alweer een stuk zelfverzekerder en ik ben aan het uitzoeken hoe ik het beste met mijn gevoelens en emoties om kan gaan zonder dat ik dan in mijn oude patroon terugval en weer drugs ga gebruiken. De confrontatie aangaan met mijzelf en het leren omgaan met tegenslagen blijft een aandachtspunt, maar ik ben wel zekerder van mijzelf geworden en opener naar mensen toe. Steeds vaker durf ik aan te geven waar ik mee zit en waar ik graag mee geholpen wil worden. Hiernaast ben ik ook eerlijker geworden, zowel naar anderen als naar mijzelf. Ik ben keer op keer de confrontatie aangegaan in plaats van ervoor weg te lopen of uit de weg te gaan.

Waar ben je het meest trots op, wat je bereikt hebt?
Ik ben trots op dat ik mijn behandeling helemaal afgemaakt heb, ondanks dat het moeilijk en zwaar was, ik bleef doorzetten.
Ik ben er trots op dat ik de confrontatie aan durf te gaan en alles onder ogen durf te komen.
Ik ben trots op dat anderen trots op me kunnen zijn.
Ik ben er trots op dat ik op mijn bek ga en vervolgens mijzelf weer herpak.
Ik ben er trots op dat ik nu 17 weken clean ben.
Ik ben er trots op dat ik nee kan zeggen als het nodig is.

Aan welke punten moet je nog werken?
Ik moet nog werken aan het nee leren zeggen, maar hoe vaker ik in zo’n situatie kom hoe makkelijker dit zal gaan. Leren om vaker voor mijzelf op te komen is nog een groot punt waar ik aan kan gaan werken. Verder moet ik nog leren om mijn masker af te zetten en het leren omgaan met teleurstellingen.